Friday, July 4, 2008

i'm back..mhalau dinasour! besonyer dino! seasn II

SEASON II...... BACK IN TOWN... DALAM SEASON I (yg akan dilancarkan beberapa hari lagi ), journey stop smp di penaang... and tuk season 2 ni, citer akan bersambung selepas balik from penang.... cmni mulanyer.. Ktorng bertolak from Penang tghari jumaat tu pas branch kat Queensbay.. Smpai jerk di Taiping, time tu kira2 dlm 2.30pm...

Pedot (pemandu kereta) : Meo, ko nak amik sijil SPM ko ni kol baper? nak trus pi ker?

KA : bukak ker opis nie? baru 2.30pm... opis pun tutop lagik, dah la kiter ni xpi smyang jumaat (musafir la katakan ~ alasan)

Meo :Suka ati la, tp opis cnfrim tutop la kan...

KA : mmg tutop la.. xper la pedot, kiter balik trus umah ko ler dulu, kiter basuh kain.. dlm kol 3 @ 3.30 kiter gerak la pi maktab amek sijil si mamat ni.. hari tu pi, xnak amek....

Meo : K, la..kiter balik dulu la....



Sampai jerk di umah pedot, semo org keletihan... Pedot trus pi tidoq, aku n meo pi gundam laptop pedot ,on9, bukan nk smyang trus.. iskh..iskh.. nak pindahkan gambar dlm thmbdrive, mmry SD cam dah penoh,galak sgt tngkap gambo.... lgpun aku n meo decide nak tido maktab malam ni, saja nak ubah angin... dlm kol 4 ktorg pon gerak la pi maktab.. pedot anta jerk depan mrsm, then dier pun blah balik umah dier, xmau join ktorng .... Sampai jerk di maktab...



KA : lol.. igt pedot nak join kiter skali, anta depan maktab jerk... naper?

Meo : ntah.. dah kerol, ko pi tulis nama kat pak guard....

Ka : ala, ko la meo... hari tu ko tulis gak.. kali ni ko tuleh la lg... huhu...

Meo : Yela.. Yela.. ko pgg ni ( sambil mmberi aku beg camera and beg RODA nyer kat aku )

KA : Iskh ko ni meo... yg ko bawak skali beg roda ni watper? tinggalkan ajer la kt umah pedot, xyah la nak angkut semo... malu doh ngn beg roda ni bwk pi maktab... over!

Meo : pegang jerk la.... ( pandai ko eh meo nak malukan aku!)

Pas jerk daftar nama kat guard hse, ktorg pi opis amek sijil, then trus jumper Kak Nor kat sickbay nak ckp kat dier yg ktorg nak tido sickbay malm ni.... sib baik cikgu dollah dah bg kebenaran...

Cikgu Dollah : Hamboi kamu ni, bawak beg roda bagai, nak check- in hotel ker?

KA (dlm ati) : ko la ni meo, over! cikgu dolah pun tego.. dah la aku plak tu yg kena tarik beg ko ni... sumpah seranah btol....

Pas letak beg kat sick bay.....

KA : weh, meo.. jom kiter jengjalan kat Maktab ni, tgk aper yg kiter xround lagik... xpuas ar round maktab hari rabu hari tu.. leh tangkap2 gambar...

Meo : As tourist, JOM!! huhu

KA : ok jom, nak pi jengjalan kat blok akademik.. nak tgk klas kiter dulu, pastu kiter lepak kat 'bukit keamanan' kat blakang lab comp tu....




KA : wah!! miz ar lepak kat 'bukit keamanan' ni... tapi skang dah ader loji taik kat tepi tu, dulu xder...

Meo : Tu ar, dulu xder loji bangang tu... miz tpg la kerol....





KA : ok meo, meh aku tangkap gmbar ko ( asyik2 aku jerk mulakan tngkap gmbo, adooii) .. aku pi bawah bukit tu, kasik gambar yg ader bokeh bokeh cm ala2 daun bagai.....

Meo : Ok.. cepat..aku posing cmni...

KA : [praap].... ko plak tngkap gmba aku, nak pic cmni tau, ader daun2 gitu...




Meo : k..ready... [praap]

KA (dlm ati ) : dier ni reti ker x nak tngkp gamba aku ngn daun2 ni.... tgk meo.. gmok x?

Meo : nah...

KA : mmm..ok la tu... wlpon ader jerk unsur2 gmok.. huhu.. trima jerk la kerol...

Meo : eh, before kiter blah , kiter wat TIME CAPSULE nak? kiter tanam la kat bukit keamanan ni.... nak ak??

KA: huh? time kapsule?? boleh gak... tapi ko ader kertas and pen nak tulis??

Meo : xder ar

KA : lol ko ni.. rancngan kemain lagik. .. jom kiter pi klas memaner, mesti ader pen & kertas, kiter tibai jerk la.... carik plastik gak nak tanam skali ngn kertas tu....

Meo: eee.... bestnyer...

KA : eh..eh.. xcited lebey plak.. mintak pen n kertas xder....



KA : haa!!! ni meo kertas ader jerk kat atas meja cikgu ni.. ko pi carik pen..tibai jerk sesaper punyer.. pinjam.. bukan curik...

Meo : k..nah!

KA : Ok, saper nak tulis ni? aku?? aku gak kan.... nak tulis aper ni?? aku dah la tgh peloh cm anak babi nie....

Meo : tuleh jerk la... k, ko tuleh ni... bla...bla.. bla.... ( cm biaser la tuleh time,date and some magical words.. mcm korang xpnah wat jerk time kapsule... huhu )

KA : ok, ko tngkap la gambar aku tgh tuleh ni.. konon2 "the making la".. leh letak blog...

Meo.. ok..ok....[praap]



Meo : dah ke blom ??

Ka : sabo leh.... k, dah...

Meo : k..k.. kiter tnagkap la gambar, snng nnt ko nak wat 'ala2 the making' pic kt blog ko..

KA : eh..eh... galak pulak dier nie...



Meo : eh, kerol!! dalam klas ni ader budak nama meor gak la.. tapi dier MEor.. bukan MIor... tangkap gambar aku weh... wat memory, letak dlm blog ko..[ ps :fine! dialog ni aku reka ]

KA (dlm ati) : eh..eh..dier ni over plak... blog ko ker blog aku, dier plak lelebih.over btol! [praap]





Meo : Ok kerol..sini plak.. kat meja mamat meor ni...

KA : layan jerk la dier nie... [praap]

KA : alah meo, xder saper ker budak dlm klas ni nama KA ker, kerol ker?? nak gak tngkap gambo... (sambil mencari meja yg ader nama kerol)... xder la weh.. kecewa aku...

Meo : ok dah, letak balik pen budak tu... jom kiter pi tanam time kapsul kiter...




Meo : tapi cmner kiter nak korek tanah tu??? xkan guna tangan...

KA : ha'ah eh... tapi tadi cm odw dtg cini, aku cm ader ternmpak cangkul kecik... tapi katner eh?
Haaaaa!!!! igt dah..tadik time ko pi kencing, kat depan toilet tu ader cm cangkul kecik.. kat tanah2 depan toilet tu, ko pi amek.. aku dr jauh aku tngkap gmbar 'the making' ko..

Meo : ok,aku pi amek...

KA (dlm ati) : bagus dgr ckp.. huhu




Meo : Kerol, majlis pecah tanah..



KA : Kecik sgt la cangkul ni meo..susah la nak dig, im sweating like pig! (dlm ati : ape la kejer bangang aku wat nie...)



KA : Then, kite letak la paper ni dlm plastik , xder la basah kena air ke aper..

Meo : Ko tgk x pirates of the caribbean?? Bla..bla... ( aku xigt la point ko meo, yg aku igt, dlm citer tu, evry1 of them, tanam sekali dgn aper2 harta@barang milik dorang together wif the "wasiat"... so, ko pun suggest kiter folo dlm citer mengarut tu... too much being a movie-goers la ko ni meo )

Meo : OK, ko nak tanam aper skali ngn time kapsule ni??


KA : Let me check dlm wallet aku ader aper... Mmm.. aku nyer coin ni la.. Ko?


Meo : Aku name card ni la.. (ko bukan sebut name card,ta aper tah..lupe )....

ps : btw, dlm gambar ni,aku raser ko posing mcm mat mot nak mula racing .. huhu



KA : Eh, jap....Camner kiter nak igt position time kapsul kiter ni? KO tangkap gambar aku meo, aku wat ukuran... kire, dari pokok ni, sejengkal tangan aku ni la...


KA & Meo : Upacara menanam time Kapsul..




KA : ok, akhir nye... Timbus balik..... Tangkap gambar kasut kiter time wat kapsul ni.... nnt biler kiter nak bukak balik time kapsul ni,kiter tgk, kasut ni wujud lagik ker x...




KA : K,last posing selepas segala upacara selesai.. huhu




KA : meo,tadik ko pi curik cangkul tu kan? k, skang aku plak pi pulang kan cangkul tu.. ko plak tangkap gambar aku tuk upacara pemulangan cangkul...

ps : btw, dlm ati time tu takut gak pakguard usha ker,, kang xpasal2 dituduh nak merosakan maktab.. huhu



Then,sambung jalan2 di sekitar maktab... as usual, semo posing lompat...



Location 1 : Kat lab-lab fizik


Location 2 : Kat dgn lab komputer... sebenarnyer nak tngkp backgrnd air terjun kat blakang bukit tu, tapi xnampak sgt.. korang nmpak x? yg puteh2 skit atas bumbung merah tu.. )



Location 3 : Depan Surau..

KA : weh meo pokok ni cantik ni nak tngkap gambo bokeh bokeh guna SLR Ko...



Location 4 : depan building baru.. ( Xaci!!!! time aku burok jerk maktab n i)



Location 5 : Blakang / Tepi building baru.. menghadap guard hse and enterance maktab.. Tingkat bawah admin ofis, tingkat 1 bilik guru, tingakt dua, klas f5.... dulu klas aku burok jerk, xder tingkat pon..

Location 6 : Kat mural-mural tepi lab-lab..mane tah, luper dah...


Location 7 : Depan blok Aminuddin Baki.. sini la asrama aku dulu


Location 8 : Tepi blok AB..in between dgn Blok Ungku Omar ( dulu blok f5 la UO ni, AB f4)..
In between blok ni la,aku igt lagik aku usha Wardina (usha dari tingkap AB dgn jakun nyer) , time tu dier dtg satu family nak amek adik dier abes f5... adik wardina senior EMC aku dulu.. huhu.. aper tah nama dier..luper dah.. Irfan kot... ape meo ?



Location 9 : Kat parking bas maktab.. dulu ader pokok besar kat sini, tmpat lepak pagi2 dgn Adli n d gang b4 bratur tuk pep-talk... tp skang pokok tu dah xder, dah jadik, tmpat parking bas... they cut down the tree.. sedey =[


Location 10 : Kat depan Dewan Selera...

Ka : Eh, meo..kiter pura2 suwo budak ni tangkap gambar kiter nak? leh pura2 borak or tanyer aper2...

Meo : Ok gak... huhu... Dik,leh tlg tngkap gmbar ktorg tak?

Dik 1 : Boleh.. [praap]

Dik 1 : Abg x-student eh? ( ABG xleh blah)..bla..bla... mlm ni ader pasar mlm dak f4 buat.. bla... bla..




Location 11 : Tepi umah pengetua.. kat ngn tangki beso tu

Meo : Aper la dorang nak buat lagik ni.. nnt kiter dtg balik 1day, kiter tgk aper dorang nak buat kat tmpat nie...


Abes jerk ronda2 maktab, ktorg pon balik sickbay..rehat2,keringkan peloh,mandi and siap nak pi dinner..

KA : kiter nak dinner maner nie? Nek aper?

Meo : Kiter pi town tepeng tu la.. nek taxi la...kiter mkn la memaner..

KA : Cun..best gak..lama x pi town tepeng tu, nak tgk The Store tu ader lagik ker x...


Akhirnyer,decide mkn MCD kat The store tu jerk... itu jerk pun yg ader..huhu



KA : Pasni, kiter nak pi maner?

Meo : Kater nak pi night safari, nak nek taxi ker? nak jln kaki?

KA : Kiter jln kaki ar meo, taxi tadik dah tipu kite ar..Rm10! mahal btol!

Meo : Ok gak.. nnt odw pi zoo tu, kiter singgah ar fajar lama tu, dulu fajar, tapi tadik dlm taxi aku tgk dah tukar jadik the store..


Location 1 : Di tgh2 bandar taiping.....wah!


Loacation 2 : Dlm the store ( ex-fajar )

KA : eh,kat sini ader happy turtle yg dlm kete pedot tu ar, kat dlm bilik iyas pon ader,tapi kaler coklat

Meo : Yg dlm bilik Iyas tu Atok Turtle... tngkap gamba aku plak..



KA : senyum la skit Meo..



KA : Weh meo! kat tepeng pon ader cm London Phone booth tu la.. kelas btol! Xpayh susah2 pi LOndon cm ib,tepeng pun ader,jasin xtau la ader ker tak... huhu



Location 3 : Depan Bangunan puteh zaman british dulu... tgk kat dlm mcm menakutkan..tapi, lompat still on..mangsa penangkap gambo : obviously meo..




Location 4 : Sign board to Zoo taiping... night safari.. yay!!!



Location 5 : Depan court tenis taiping, mmg lawa mlm2 kat area ni...

Abes jerk aksi menagkap gmbar depan tenis court ni, kami didatangi sebuah kereta saga merah..

PAkcik 1 : Adik, mcm maner nak pi zoo taiping tgk night safari tu?

Meo : Kitorng pun nak pegi zoo taiping jgak ni pakcik ( konon2 bagik hint nak tumpang, seat blakang ader anak pakcik ni jerk sorang, mmg muat la tuk kitorg nak tumpang)

KA : Pakcik kena wat u-turn ... kat simpang depan masuk kanan... (actly kiri, salah bagi direction ) huhu

pakcik tu pon blah pi buat u-turn...

KA : meo, penat kiter bagi hint, x bagik tumpang pon

Meo : tula,aku igt dier nak bagi kiter tumapang, skali blah cmtu jek.. sedey aku

dari blakang kami, pas wat u turn, pakcik tu pun stop kan kete dier kat tepi ktorng..

PAkcik 1 : Meh la naik, tumpang skali... pakcik pon mmg nak pi zoo tpg gak..

KA (berbisik kat meo ) : Weh meo, xper la.. ckp kat pakcik tu, kiter jln jerk la (konon2 nak exercise jln kaki, jual mahal )

Meo : Takper la pakcik, ktorng mmg nak jlan kaki.....



KA : Weh meo!!! Jauh la weh!!! Kaki aku cm nak tercabut ni!! tu la,jual mahal lagik kat pakcik tu, nyesal aku suwo ko ckp kat pakcik tu kiter mmg nak jln kaki... adooooi!!!

Meo : Tula, ko la ni!! pandai2 konon2 ckp nak exercise!!

Setgh jam gak ktorng jalan kaki... peluh tu mmg xyah ckp la, baju pun dah mula bau masam... akhirnyer 10.30 baru smpai depan zoo tu....

KA : mintak2 la bukak lagik, jgn la ckp dah tutop.. penat aku jalan nie..




Meo : safari nite ni ader lagik makcik?

Makcik kaunter tix 1 : samapi kol 1am dik...

Ka : seb baek ader lagik...

Meo : Next trip biler kak?

Makcik 1 : 11pm.... 2org eh? RM20...

KA (dlm ati) : mahal nyer!! mcm grand sgt jek..

Before masuk, tngkap la gmbar kat enterance sbg kenangan... masuk2, dah jumper train.. punyer la sonok, tetiba b4 nek train tu,,ader kaunter lagik satu...

KA : eh meo, jgn ckp kna byr lagik..

Akak kaunter 2 : mau nek train ka? rm3 sorang..

KA : adoooii meo!! bayar lagik!!! kat luar tu pun dah mahal rm10, ni nak byr lagik..melampau btol .. (sambil mengeluarkan rm3 dari dompet dgn hati yg tidak ikhlas)....




Scene 1 : Bagusssssss......Datangla beramai2 ke night safari taiping...



Scene 2 : Thats the BABI UTAN!!!! nmpk ak?



Scene 3 : Gumbiranya rasa hati ini... naik train... chut..chut.. rm3 okay!



Scene 4 : Air terjun mane tah

Scene 5 : Di atas train rm3! mmg mahal!!

Scene 6 : At last! Meo dah pandai posing!!

Scene 7 : Antara binatang yg di ofer tuk tgk ..... zoo sentral tu katner plak...? sentral xleh blah!


Scene 8 : Sekitar zoo..



Scene 9 :

KA : eh meo... gajah tu x tido lagik la, tangkap gambar ngn gajah ni la... ko dudok sana.... [praap]
K, ko tangkap gmbar aku plak....


Scene 10 :

Meo : K, aku lak tangkap gmbo ko...

KA : Tgk cmner gambar aku?

Meo : Nah...

KA : Weh!!! ko tgk gmbar aku cmner ko tngkap... dah la halang gajah tu! ko tgk cmner aku tngkap gmbo ko..perfecto! gajah ngn ko, blend-in together! time aku, burok.... sampai ati...


Scene 11 : Kaki meo, kaki gajah @ harimau, kaki KA


Scene 12 : Before blah, lompat dulu depan enterance ni.... tit tit tit ( bunyi bateri habes.... mcm tau2 jerk bateri ni yg lompat ni last scene )


ps : Season 1..soon...




MORAL OF THE STORY : ader kat season 3...



-KA-

9 comments:

Mat Iyas said...

it's Muhd Irfan Imanullah bin Muhd Fadlullah...huhu

weyh...penat la bace blog ko! panjang sgt..wakakka

knape xwat edisi penang hah??

KA said...

syiot iyas!!! respect lu la hapal nama dier.. penuh plak tu.....

PENANG season 1... soon...

KA said...

k yas. edisi penang.. (season I ), aku wat pendek jerk... gmbo jerk la byk...

[az azhari] said...

sempat lg tu tnye jasin ade phone booth merah ke x..

huhu

KA said...

mesti la sempat.. kan kiter bitara, kena la sama.... huhuhuhu.... jgn luper jog az!

Ahmad Amzar said...

tukan kebun x terer mencangkui kaa?haha..btw,not bad la katakana ko..hahaha

KA said...

tukang kebun dah biaser dgn cangkul besat... tu cangkul banyak kecik

.. huhuh... thankz amzr droopoing by

aisyah. said...

kalau i was u, my kaki dah patah dah asyik lompat je. ahaha (;

btw, muak la tgk gamba mior, next time, kurangkan gamba dia. hahaha

KA said...

xpayah patah kaki kot aisyh!!! over btol u eh!!!

kurangkan gmbar meo?? baik puan!!